Cum sa cureti masina de spalat?
Pare ciudata aceasta intrebare, pentru ca gandul ne zboara la un produs care spala ceva, deci trebuie sa reprezinte un mediu curat. Nu este chiar asa. Desi pare surprinzator, in masina de spalat sunt cateva zone in care se aduna praf, mizerie si reziduuri.
Producatorii recomanda ca la 40 de spalari sa se aplice un ciclu de curatare al masinii.
Aici ne referim la masinile de spalat cu program de autocuratare. Acestea au parametri bine optimizati si doar prin apasarea butonului “start”, isi incep activitatea. Pentru restul masinilor de spalat, mai putin tehnologizate, se practica niste trucuri care par sa dea rezultate.
O data la cateva luni, cu masina de spalat neincarcata cu haine, porniti un ciclu de spalare, in felul urmator.
In locul detergentului introduceti un amestec de otet si apa, in proportie de 50/50 %. Temperatura apei utilizate de catre masina, sa fie la cel mai inalt nivel, si aici depinde de fiecare model (masina personala atinge temperatura maxima de 90 °C). Cu cat este apa mai calda, cu atat microbii dispar mai usor.
Nu va temeti ca masina de spalat va prinde miros de otet, pentru ca lichidul din compartimentul detergentilor este dozat la inceputul programului de spalare. In 30 minute de agitare si clatire se curata perfect tot interiorul si conductele de scurgere. Recomandam ca viteza maxima de rotatie sa fie peste 800 rpm (rotatii pe minut), pentru ca lichidul (apa + otet) sa patrunda prin toate orificiile.
Se mai practica si curatarea masinii de spalat cu bicarbonat de sodiu. Puneti o lingura de bicarbonat in compartimentul detergentului praf si efectuati acelasi program, ca si pentru varianta cu otet, prezentata mai sus.
Iata ce se aduna in masina de spalat daca speli la temperatura mica. Tot detergentul se depune si Calgonul nu are utilitate.
Atasez mai jos niste imagini cu zona pe care trebuie sa o curatam manual, anume elementul din cauciuc flexibil, amplasat la marginea tamburului.
In partea de sus a garniturii din cauciuc se observa praful si mizeria acumulata in timpul spalarilor. Situatia poate fi mult mai neplacuta in cazul in care nu curatati ritmic aceasta zona.
Eu recomand folosirea unui burete putin umezit. Praful se va aduna sub forma de ghemotoace, iar activitatea de curatare va fi usor de realizat. Personal, dupa fiecare program de spalare, sterg garnitura din cauciuc, pentru a nu se acumula si mai multa mizerie. Rezultatele se pot sesiza in imaginile de mai jos.
Nu stiam faza cu otetul. Chiar asa e?